Росен Тошев, Иди на…

 

Вести от Оберзалцберг

г-ца Маргрете Браун и оберфюрер Херман Фегелайн сключиха брак в Залцбург. Свидетели бяха райхсфюрерът Хайнрих Химлер, райхслайтерът Мартин Борман. На младоженците бе подарен луксозен екземпляр на „Моята борба“. Поздрави за младото семейство и пожелания да изпълни дълга си към Райха. Хайл Хитлер! 03. 06. 1944 ФБ / фьолкише беобахтер /

AMTIIIREFIIIA4

03.06.1944

Сватбеното тържество се проведе в Бергхоф Оберзалцберг. Начало 12.37. Фюрерът посрещна младоженците на главния вход. В голямата зала той поднесе подарък на фрау Маргарете Фегелайн – чантичка от платина. От салона, където ги очакваха Ева Браун, по-голямата сестра Илзе със съпруга си, родителите им, щурмбанфюрерът Волдемар Фегелайн – брат на младоженеца, приятелките на г-ца Ева Браун, проф. д-р Морел, г-н Хофман, райхсфюрерът Химлер, райхслайтерът Борман и др. Гостите бяха отведени в трапезарията, където Фюрера вдигна тост и пожела като държавен глава и по волята на Всевишния, младата двойка да бъде благословена с много наследници. След обяда Фюрера се снима с младото семейство и се оттегли. Артисти не бяха допуснати. Употребен бе държавният сервиз, изработен специално за правителствени банкети.

С другарски поздрав. Хайл Хитлер!

подпис………/ не се чете /

Драги Ото,

Фюрера се оттегли рано, а тържеството продължи в чайния павилион Келщайн. Пирът бе славен, макар че не можех да поема повече след сладоледените бомби в Бергхоф – знаеш пристрастието на Фюрера към сладкишите. После се прехвърлихме във вилата на райхслайтера Борман. Джазовият състав бе сносен, а фронтовият квартет с хумористични войнишки песни – отличен. Ева Браун бе по-щастлива и от сестра си Гретл, танцува / главно със Херман / , пя, флиртува – волна птичка, както винаги в отсъствието на Фюрера – веселихме се до зори!

P.S. Можеш ли да си представиш – Борман след като смени три фрака подгизнали от пот, откри, че няма чисти ризи – измъкна жена си от леглото и я прати в Мюнхен / по100 километра на отиване и връщане / да му донесе нови. Мили Боже!

Стискам ти сърдечно ръка.

Хайл Хитлер!

През тази нощ Вермахта загуби хиляди войници в битката за Крим. Фегелайн бе разстрелян през април 45та по заповед на Хитлер.

AMTIIIREFIIIA4

20.06.1944 –

ПРОВИДЕНИЕТО ЗАПАЗИ ФЮРЕРА!!!

отн. разследването на заговора вж. AMTIV – групенфюрер. ген. л-т от полицията Хенрих Мюлер
отн. наказание на заговорниците вж. „Съд на честта“ генерал-полковник Хайнц Гудериан; „Народен съд“ президент д-р Роланд Фрайслер

други събития:

11.12.1943 Хауптщурмфюрер Гюнше бе отзован от Източния фронт / Лейбщандарте / и назначен за личен адютант на Фюрера. Задачи – непосредствена охрана, систематизиране на информацията от СС съединенията. Фюрерът няма доверие на генералите от ОКХ – иска всяка негова дума да се стенографира / отг. райхслайтер Борман / . Гюнше ще чете протоколите от заседанията и ще ги сверява с донесенията от СС.

01.03.1943 Демонстрация / филм / на оръжието по проект А4. Фюрера изрази изключително задоволство от възможностите на ракетата – разрушаване на цял жилищен квартал и прие системата да се обозначава като “оръжие на възмездието“ V2.

…08.43 Фюрера изпитва силно нервно напрежение – дразнене в областта на тила и ушите – разранява се до кръв. Измъчва го безсъние – въпреки подаването на кислород и ниската температура в спалните помещения – 12 гр. С. Той настоява за непрекъснати проверки на кислорода, храната, водата за вредни субстанции / отрова / – чувства силни стомашни болки, присвива се и лицето му се сгърчва, изглежда препаратите на проф. д-р Морел витамултин и бактериална мултифлора / отглеждана в добитъка на българските скотовъдци / не дават резултат. Райхскомисарят по здравеопазването групенфюрер проф. д-р Брандт обвини проф. д-р Морел в некомпетентност, поради което бе отстранен от екипа на Фюрера, а райхсфюрер Химлер изпрати на разположение личния си лекар д-р Щумпфегер / ортопед /. Фюрера също се безпокои и за здравето на Блонди.

…04.44 В Бергхов беше поканен известният илюзионист маг Шрайбер с асистентката си. Той демонстрира фокуси с опитомени животни / Фюрера лично подбираше музиката / и караше различни предмети да изчезват напр. златния джобен часовник на райхслайтер Борман или часовника с диаманти на Ева Браун – подарък от Фюрера, който много се забавляваше и след представлението попита шеговито: „Драги Шрайбер, можете ли по някакъв магически начин да направите така, че руските армии да изчезнат?“

… 09.44 Фюрера е изтощен – климатът в Бергхоф и „Вълчето легловище“ не му понася – той се готви да премести щабквартирата на Върховното Главнокомандване в Райхканцеларията Берлин.

С другарски поздрав.
Хайл Хитлер!

Драги Ото,

Пиша ти срочно и изпращам писмото по куриер, защото любимата Блонди е болна – депресия, унила е и има разстройство, а Фюрера боледува заедно с нея – знаеш колко я обича – губи бодрост на духа, който му е толкова необходим в тези времена. Според Торнов натуралните продукти от Украйна ще оправят нещата, Моля те, откъсни се за миг от високоотговорната си работа / прочистване на тила / и поговори с гаулайтер Кох за украински продукти – сланина, месо, яйца, каквото се сетиш, дано Блонди се оправи и дари наследници за Фюрера – опитите за чифтосвани са неуспешни засега, не помагат нито кварцовите лампи, нито знанията на оберщурмбан фюрер Фегелайн – все пак е завършил ветеринарна медицина с отличие.
Стискам ти сърдечно ръка!

Драги Хайнц,

Говорих с краля на Украйна Ерих / гаулайтер Кох / – той ще се погрижи за всичко, дано духът на Фюрера се възстанови. Успех с чифтосването!

Твой Ото

 

Подборка Петър Пейчев-Щурмана

 

списание „Нова социална поезия“, бр. 34 (извънреден), април, 2022, ISSN 2603-543X

 

 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.