Ния Пушкарова, ER collective, in search of G-spot, performance part of Sofia Underground 2019 

 

Месо на мечове! Месо на мечове, което не престава да идва и идва и идва и идва към вас! Пригответе се за Голямото Плюскане! Това, което ще откриете в новата шураскария „Платаформа де Фого“ в Куелтън сити, не може да бъде открито никъде другаде в града!

Стара истина е, че месото има по-добър вкус, когато бъде сервирано на масата от гаучоси в бухлати гащи и с мечове на кръста, перчещи се със секси бразилски акцент. Но тази истина не е универсална! Ако решите да вечеряте в най-новата Мека на месото, „Платаформа де Фого“, новото бразилско барбекю в града, отгоре ви ще се стовари повече месо с отколкото бихте се справили, повече отколкото можете да си представите, повече от повечето – месо безкрай! И това в акомпанимента на блюда, гарантиращи да изстрелят копчето на вашите Dockers в Kосмоса. В случай, че нямате време да забележите, ще ви го кажа отсега – това е възможно, защото ще ви обслужват роботи! Роботите са силата, която може да се опре на скоростта на вашите тренирани челюсти, на мощта на неуморните ви глътателни мускули, на стоманените ви стомаси и на шеметния ви апетит. Новата света троица на Платаформа де Фого: кибернетика, мениджмънт, персонал!
Освен месото, разбира се! Месото е по подразбиране!

Как „Платаформа де Фого“ ползваше роботите досега? Как може да се усъвършенства съвършенството? Това не ви е някаква там Руби Голдбургер простотия. Досега „Платаформа де Фого“ ги ползваше в кухнята. Така че може да се каже, че първо бяха изядени готвачите, хо-хо. Чувствителността на сензорите, точността на електрониката е това, което гарантира вкуса на всяко блюдо, но в шураскариите е важна и скоростта и постоянният дебит на потоците месо. Така че ето че дойде ред да изядем и гаучосите с мечовете! 
Светената вода на кибернетиката покръсти шураскариите и ги издигна от света на търговията във висините на абсолютната Тоталност!

Футуризъм и месо, месо и футуризъм. Новата Карибска революция тръгва по света! Така че, взимайте се в ръце! Светът досега не е имал възможността истински да се наплюска!

Това, което e започнало като скромно семейно начинание в Порто Алегре през 1970-те, днес се гордее с авантпостове из цял свят и една чисто нова главна централа, един мастодонт, стъпил на площ 50 000 квадратни фута в Хелс китчън, Манхатън!
Да, това, което е започнало съвсем надребно и локално, днес гордите наследници на Тупинамба разгръщат глобално!

А вие просто дръзнете да отскочите до центъра на Куелтън днес. Позволете си да бъдете примамени от хипнотизиращите проблясъци на огъня и от обещанието за много, много, много печено месо; за да изпробвате габаритите на своя стомах и да се включите в консумирането на това, дадено ви от Бога, както и на всеки порядъчен цивилизован човек, право да се наяде до пръсване!

Радикален дивашки аристократизъм и глобален хиперкапитализъм? Месо и машини! Не се удивлявайте чак толкова! Ние, Тупи винаги сме били глобални. Никога не сме отличавали градското от предградията, пограничната държава от континенталната, вашето от нашето, търбуха от ребрата. Спали сме, както се казва, връз картата на Бразилия.

Нооoo, аз пак се отплесвам!

Ако пристигнете преди уговорения час за сеанса, и особено ако сте в група, в очакване на маратона можете да се отбиете за по няколко надценени уискита в близкия Encore бар. А можете, докато ви постилат масата, да разучите и нашия собствен елегантен бар на балкона, където сигурно ще заварите няколко маси с костюмирани гъзари да се наслаждават на кайпиринята си в компанията на красиви жени.
Знаете ги. Това са тия момчета от Роуз Файненшъл Груп дето е наблизо. Те по цял ден правят цифри в своите лъскави офиси. В нашия шибан свят на технологично опосредствана икономика най-много се произвеждат цифри, а цифрите, както знаете, са абстрактни, нито могат да се пипнат, нито да се хапнат. Цифрите са замислени така, че позволяват единствено и само непрестанен обмен и произвеждане на още и още цифри, не и консумирането им. Е, нека го кажа така: момците от Роуз Файненшъл Груп обожават да идват в Платаформа де Фого, за да пипнат и хапнат, да консумират, консумират, консумират… Консумирането те кара да се чувстваш интензивно жив, особено ако по цял ден си правил цифри. Разбирам ги и още как!

За началото на маратона ще ви осведоми вибратото на ресторантския зумер; ще бъдете отведени до залата от приятен робо-гид, където други робо-гаучоси ще лавират секси и елегантно между масите покрай стърчащите от платата мечове, шишове, пики и стрели с набодени по тях меса. Яденето започва с инструкция, как шураскарията работи. Тя ще се появи на електронното табло, но в резюме: грабите всичко, до което се докопате, ако изберете пълната услуга: $59.50 за вечеря и $39.50 за обяд. Тези, които са ходили вече в шураскарии, знаят как се прави: получавате кръглата карта с една зелена и една червена страна. Обръщате картата със зелената страна нагоре – „mas“ – и лудостта започва. Към вас ще заприиждат гигантските парчамаци месо, от говежди бут та до пилешки бутчета. Поне 16 вида! И те ще продължават да идват, да идват, да идват докато баялдисате и се предадете и обърнете картата с червената страна нагоре – „no mas“. Така чее, пригответе се от сега за атака:

Свръх нежната и ароматна фралдиня и пиканята с изключително хрупкава коричка с аромат на въглен и превъзходната витела ком еспесиариас; сочните костелетас и добре подправената лингуиса, нежните и крехки, разпадащи се, капещи от костта костелас де порко и ломбото със солена пармезанова коричка ви очакват и ви обещават много нежност.

В добавка към месото всяка вечеря ви предлага и други гевезелъци. Можете да ги откриете след визита до салатения бар. Той е отрупан с всевъзможни марули и сирена, салати и сурови зеленчуци, разядки, които помагат да прокарате тежките меса.

Към това всяка маса получава и панер с неприлично топъл, неправдоподобно вкусен и зовящ за помощ отстрани пау де кейжо, маслено руло от юка, бухти и хрускаво запържено картофено пюре плюс сосни, пържени в олио банани. Какво прекрасно, жизнерадостно, засищащо меню!

Платформата е забавна среда за група, особено ако празнувате специален повод, защото е интерактивна! Това е чудесен начин да превърнете вечерята в игра и то без да се разсейвате от дъвченето. Можете да наблюдавате на екран докато е още живо това, от което скоро ще ядете. И то, разбира се, съвсем не е виртуално! И, да, забавлението включва възможността да посочите коя част от него предпочитате: бут, ребра, мозък… А също и как! С насочването на един показалец, с натискането на едуин бутон. Клането и транжирането в реално време са само част от забавлението.

И как щях да забравя! Не пропускайте в никой случай хрупкавата и игрива Карета сердо – Маската! Когато мислим за барбекю, месото обикновено е главният герой, но ако има нещо, което несправедливо пренебрегваме с обидното прозвище „субпродукт“, това е свинската маска. Не го правете. Маската обещава много игриви, супер незабравими шураскерийни моменти. Свинско лице яде свинско лице! Не е ли забавно? Представете си само заруменялата кожа в разгара на пламъците! Пригответе си и повече салфетки, защото ще ядете това с пръсти. Дотогава се наслаждавайте на каквото има.

И никога не бързайте да обърнете картата на червено, защото докато го направите, докато си поемете дъх от стек „Браганса“ и ще съзрете нещо неустоимо, например интензивно ароматните такос ди кабеза, кръстени „Виейра“. И „no mas“ ще стане пак набързо „mas“.

С подобни забавления няма да усетите как ще се отъркалят три часа. Не е евтино, но си струва всеки цент!

Вечеря за двама, включително бутилка вино, и „данък бакшиш“ са малко над 215 долара, заслужава си, като се има предвид дори само обема. Ако сте човек, който цени качеството на наистина отлично приготвена пържола, може би и една от многото пържоли в града ще ви е напълно достатъчна; но ако сте истински грешник и обожавате не само месото, но и наказанието след това, тук ще намерите безброй възможности, на които да се насладите.

Най-вълнуващата и нова изненада се състои в това, че обектът за транжиране е в залата с вас. И може би също ви оглежда! Дзаааак! Все още не разбирате? Погледнете нагоре. Чувате ли дрънченето на веригите и съскането на вакуума? Насред делириума на плюскането забелязвате ли как се спускат едни устройства понякога и се издигат? Не? Вгледайте се. Но не прекалявайте. Бъдете най-бързи! Бъдете първи! Може да се каже, че животът ви буквално зависи от скоростта на вашите челюсти!

Погълнете невротичните ангели на хиперкапиталистическия модус вивенди и ги трансформирайте в демони на голата природа.*

Сега ние сме вие, а вие сте нас. Не е ли това най-човешкото приключение?

И нека тялото на тази тоталност се разпада на върха на езика ви като вашите, разпадащи се от нежност, копнеещи да ги разкъсате, костелас де порко.

И да не забравя: внимавайте с пръстите! Докато омитате някой себеподобен, като нищо може да отиде и някое пръстле. Но, търпение! Гледайте с упование към бъдещето! Платаформа де Фого скоро ще ви посрещне с нова изненада – възможност за свръхскоростно самоизяждане!

 

*Текстът е кътъп, съдържащ парафрази на Communism of Capital and Cannibalism of the Common: Notes on the Art of Over-Identification / Matteo Pasquinelli и Manifesto Antropophago на Oswaldo de Andrade

Финалната закачка от очакващата отпечатване „Влажна зона“ на Райна Маркова. За повече инфо: https://ergobooks.eu/tag/vlazhna-zona/

Книгата се издава с подкрепата на Национален фонд „Култура” (б. а.)

списание „Нова социална поезия“, бр. 27, март, 2021, ISSN 2603-543X

 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.