Автобусът пристигна. В Дупница заваля дъжд. Винаги, когато идвам да снимам, в този град вали.

Отивам до сградата на Младежкият дом и минавам през центъра, покрай реката. Едно мокро и много мило, рижо куче с дълги уши, явно изоставено от ловна дружинка или разхождащо се свободно в града ме последва и много съжалих, че нямам нещо да му дам. Дори не успях да го погаля, защото то неочаквано и бързо продължи по улицата покрай реката, а аз оставах да стоя на светофора.  

И видях нова градска изненада.

Разрушаващата се изоставена от години постройка на МОЛ Дупница беше променена.  Сега видях монолитната стоманенобетонна конструкция на спасения от изоставяне и разруха мини Мол, започнат, на мястото на градската баня, през далечната 2007 (https://citybuild.bg/news/stroiat-malyk-dupnitza) с идеята търговският център да отвори врати през 2009. В нет-а може да се прочете, че инвеститор е бил фирма ,,Ивкони“ ООД  и е трябвало да вложи 10 мл. лв. (https://www.betaconst.com/bg/project/7/%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%9C%D0%BE%D0%BB-%D0%98%D0%B2%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8–%D0%B3%D1%80-%D0%94%D1%83%D0%BF%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0 ) А времето минава и откриване няма. Нищо няма, само въпроси. Години наред, аз отивайки до Дупница минавах покрай останките от започнатия търговски оазис, но само трите дупки в бетона, хвърляха овални сенки, ако имаше слънце, а ако валеше приличаха на три водопада.

Сега сградата на полуготовият МОЛ е най-веселяшкото, смешновато и контрастно цветно петно в центъра на града. Наподобява на метнат върху плочки шарен пешкир в баня с реминисценция на стената на Рилския манастир ( https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b6/Rila_klooster.jpeg )  или малка захаросана къщичка, детска играчка-лакомство увеличена стократно.

Отново прочитайки в интернета, една фб публикация от 30 април 2019 на общественика от Дупница Николай Табаков и разбирам, че той е задал 8 въпроси на община Дупница, безуспешно позовавайки се на Закона за обществената информация, и пита за злощастната сграда която се строи 20 години. Кога е издадено разрешение за строеж; на кого и кой е собственика и дали е удължавано; кой е възложител. Но поучава САМО ЕДИН ОТГОВОР – имота е частна собственост и понеже той не е собственик не може да му се даде отговор. 

( https://www.facebook.com/855809321199924/posts/2129305640516946/ ).

Никъде нямаше табела с информация за разрешителното на строежа и др. подробна информация. Но нищо чудно няма. Напълно нормална ситуация за бананов република или държава оплетена от мафиотски пипала. В беззъбата обществена реалност на мутренските години в които чалгаджийската шумотевица на мутрафона Слави Трифонов, подплатена с руски пари,  успиваше и методично преминаваше мозъците на умни и глупави, на образовани и неграмотни. В бг или отвъд границите.  

Та сега МОЛ-а започва да придобив плът, облече се в нова хавлия за баня. Нали е построен на терена на бившата обществена минерална бана. През 2020 година обс  Дупница се съгласи да продаден търг  8 кв. м за трафопост на фирма ,,Ивкони“, която строи мола. А собственик на същата фирма е бившият депутат от ГЕРБ – Дупница Ивайло Константинов. Той продава старата баня в центъра на града на Ивайло Константинов и двамата, години наред уж обновяват града и строят МОЛ.

Вече 20 години се стои сградата на МОЛ-а, а сега на последната крива е фирмата на В. Караилиев. Обикалям сградата, гледам и заснемам. След дъжд цветовете са избистрени и светят по-ярко. Та МОЛ-а засиява в цялата си захаросана хавлиена фасадна обвивка. Години наред нещо не се строи, години наред гражданите в Дупница се възмущават от ,,грозното недостроено чудовище“, направо останки от динозавър край реката и най-сетне градския център се сдоби с търговски център. Говори се за укрепване бреговете на реката и за покриване на река Бистрица, минаваща до Мола и спортната зала, за да се построяване на паркинг върху нея.

https://4vlast-bg.com/archives/551595

https://4vlast-bg.com/archives/446637

–––

И двете кучета които видях в дъждовният ден тръгнаха в различни посоки.

Тръгвам си от града.

 

списание „Нова социална поезия“, бр. 40, май, 2023, ISSN 2603-543X

 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.